Работата от дома или изобщо от място различно от офис винаги е била нещо нормално за много свободни професии и фирми, които избират варианта да пропуснат разходите за помещение, почистваш персонал и комунални услуги. През последната година тази тенденция стана масова заради пандемията от COVID-19, която обхвана целия свят.

На фона на технологиите, лесният достъп до интернет и препоръките да не се събираме с много хора, работата от „вкъщи” стана често срещано явление и в България. Голяма част от бизнеса пречупи мисленето си, че продуктивността в офис средата е по-голяма и разпусна служителите си да работят „хоум офис”.

Голяма част от хората по света в тази възможност видяха опция за разнообразие и смяна на домашната обстановка с друг град, село, а други и с нова държава. Какво по-хубаво от това да работиш от приятно място с невероятна гледка и възможност за кратка разходка в обедната почивка?

Вече популярният термин дигитален номад е човек с професия, която му дава възможността да работи от всяко кътче на света. Трудно може да се даде определение, какво най-точно е дигитален номад заради много различия спрямо видя работа, възраст, предпочитания, националност, навици на конкретния човек и т.н., но смело може да кажем, че това което ги обединява е свободолюбив дух, желание за разнообразие и любов към пътешествията.

Много държави вече се опитват да привлекат дигитални номади да работят от тяхната страна, като с това се опитват да намалят отлива на туристи. Все пак, след като работата позволява да се върши от дома, защо да не може да се работи и с изглед към плажа или красив снежен връх?

Важно при избора на държава за дигиталните номади са разходите, които ще коства това разнообразие, и разбира се, бързината на интернета. В проучване на Circle Loop в топ 10 влизат Канада, Румъния, Англия, Франция, Германия, Дания, Швеция, Нидерландия, Швейцария и Австралия. България е на 62-а позиция от 85 държави.

Ето и няколко държави, които предлагат приятна работна атмосфера за всички търсещи нови изживявания:

Португалия

Португалия, като много други страни, създава програма, която да подпомага „цифровото номадство”. Град Понта ду Сол се намира на архипелагът Мадейра и има едва 8 200 жители. С цел подпомагане на месния бизнес и туризъм програмата подсигурява безплатен интернет и работно пространство в Културния център на града, за всички, които желаят да се възползват. 

Каймановите острови

Програмата на Кайманите позволява на дистанционно работещите да останат на райските острови до две години.
„Представете си, че ще се разхождате рано сутринта по плажа Seven Mile, ще поплувате в обедната си почивка и ще завършите работния ден с удивително кулинарно изживяване, което само местната кухня може да ви осигури", заявява вицепремиерът и министър на туризма Моисей Кърконел.

Франция

Бермудските острови

Островната държава Антигуа и Барбуда

Барбадос

Аруба