Британският премиер Тереза Мей ще задейства Член 50 от Лисабонския договор, уреждащ процедурата за напускане на Европейския съюз, без каквото и да било съгласуване с парламента, пише британският вестник „Дейли телеграф“.

Тя „няма да прибегне до гласуване в парламента по въпроса за брекзит, преди да е пристъпила към преговорите за официалното напускане на Великобритания на ЕС“, се казва в статията.

Позовавайки се на свой неназован източник от политическия кабинет на премиера, изданието пише, че министър-председателят е дала „напълно ясно да се разбере, чебританската общественост вече е гласувала и че тя (Мей) ще постигне успех в осъществяването на брекзит“.

Понеже тя вярва, че „брекзит означава брекзит“, Мей няма да даде възможност на опонентите си да спрат излизането от ЕС, казал източникът.

Според „Дейли телеграф“ премиерът вече се е допитала до правителствените юристи и те са преценили, че няма пречки пред взетото решение.

Изданието припомня, че според противниците на излизането на Великобритания от ЕС задействането на Член 50 трябва да бъде одобрено и от двете камари на парламента, защото резултатът от юнския референдум за членството в съюза „е с консултативен характер“.

Вестникът предполага, че една от причините за решението на премиера е очевиднотомнозинство в двете камари на парламента на привържениците на оставането в ЕС. В Камарата на общините (долната камара), например, срещу брекзит агитираха 480 от общо 650 депутати. Следователно може да минат години, докато правителството получи одобрение от долната камара на парламента да задейства Член 50.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg