Новият премиер на Великобритания се казва Тереза Мей, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Кралица Елизабет Втора прие Мей в Бъкингамския дворец и я натовари официално със задачата да състави новото британско правителство. 59-годишната консерваторка, която бе министър на вътрешните работи в досегашния кабинет, се съгласи.

Малко по-рано кралицата прие предшественика на Мей на премиерския пост Дейвид Камерън, който подаде официално оставка пред нея. Очаква се новият британски министър-председател да представи своето правителство съвсем скоро.

Новият британски премиер Тереза Мей обеща да води страната в същия дух като своя предшественик Дейвид Камерън, предаде Ройтерс. "Великобритания ще играе нова роля, смела и позитивна, извън Европейския съюз", подчерта Мей в първото си публично изявление, след като бе натоварена тази вечер от кралица Елизабет Втора да състави новото британско правителство.

"След референдума (на 23 юни, на който британците гласуваха за излизане на страната от ЕС) ние сме изправени пред период на голяма национална промяна", отбеляза тя преди да влезе за първи път като премиер в резиденцията на британските министър-председатели на "Даунинг стрийт" 10.

"Зная, че защото сме Великобритания (б. ред.: на английски буквално Велика Британия), ние ще бъдем на висотата на предизвикателството. Когато напуснем Европейския съюз, ще си извоюваме нова, смела и позитивна, роля в света и ще направим Великобритания страна, която работи не за малцината привилегировани, а за всеки от нас", обеща Тереза Мей, цитирана от novini.bg. Тя подчерта, че новото британско правителство ще се води от нуждите на обикновените британци. "Ще се борим с "изгарящата несправедливост" и ще построим една нова Великобритания", обяви Тереза Мей. Тя беща и да запази единството на страната.

Камерън подаде оставка след свикания от него на 23 юни референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз. Британците гласуваха за излизане на страната от ЕС. Последваха избори за наследник на Камерън начело на управляващата Консервативна партия и правителството. Тереза Мей бързо остана единственият кандидат, след като останалите претенденти отпаднаха или се оттеглиха от надпреварата. Камерън и Мей бяха за оставане на Великобритания в съюза. Те обаче дадоха да се разбере, че ще изпълнят волята на британските избиратели страната да напусне ЕС.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg