Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон заяви днес, че епидемията от коронавирус е приключила в тази малка и бедна страна в Централна Азия.

Според официалните данни бившата съветска република е имала само десетина нови случая на коронавирус от началото на годината и няма нови смъртни случаи от COVID-19.

Официалните данни, които са едни и същи от повече от две седмици, показват, че от април миналата година 13 308 души са заразени с коронавирус, 90 са починали и 13 218 са се възстановили от болестта.

Понастоящем няма активни случаи на коронавирус в Таджикистан, държава с 9,5 милиона души.

„Можем да кажем със сигурност, че в Таджикистан вече няма коронавирус“, каза 68-годишният президент Рахмон в парламента, но предупреди, че „няма отпускане“ и че трябва да се спазват правилата за лична и обществена хигиена.

Президентът каза още, че всеки, който идва в Таджикистан, ще получи 14-дневна домашна карантина под наблюдението на семейни лекари. 

Девет месеца по-късно, властите планират да отворят отново джамиите следващата седмица.

Правителството на Таджикистан обяви първите случаи на COVID-19 на 30 април 2020 г., малко преди пристигането на инспекцията на Световната здравна организация (СЗО), докато страната твърди, че е била пощадена от епидемия, внезапно обхванала целия свят.