Изключително невероятно е, че коронавирусът е започнал да се разпространява след инцидент в лаборатория в Ухан, заявиха днес изследователите на Световната здравна организация, които от няколко дни се опитват да хвърлят светлина върху произхода на коронавируса SARS-CoV-2 в Китай, съобщава Sky News.

Изследователите смятат, че най-вероятната причина за първоначалното огнище на коронавирусна инфекция е "предаването на вируса" от животно на човек.

Това означава, че бъдещите разследвания няма да се фокусират върху лабораторен инцидент като възможна причина за коронавирусна инфекция.

Международен екип от учени, работещ с китайски експерти, се опитва от известно време да разбере как е започнала пандемията на коронавируса.

През последните няколко дни екип от изследователи на СЗО посети ключови места в Ухан, китайския град, където бяха съобщени първите случаи на инфекция, и разговаря с пациенти, здравни специалисти и китайски учени.

Досегашните данни сочат, че коронавирусът е „преминал“ от животни към хора, а екип от изследователи каза на пресконференция днес, че все още не са сигурни какво точно е животното и къде точно се е случило.

Изследователите също така установиха, че коронавирусът е циркулирал в региони извън Ухан преди първия докладван случай на инфекция, съобщава Sky News.