Световната здравна организация обяви, че е твърде рано за изводи от мисията ѝ в китайския град Ухан, както и да се твърди, че именно от Китай е започнала коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс.

Екип експерти на СЗО пристигна в Ухан на 14 януари с цел разследване на произхода на смъртоносния коронавирус повече от година след съобщенията за първите случаи на Covid-19 в централния китайски град.

Учените все още са под карантина в хотел. Самият Пекин подхранва идеята, че пандемията е започнала извън китайските граници.

„Всички хипотези са на масата. И определено е твърде рано да се направи заключение откъде точно е тръгнал вирусът – от Китай или извън него“, заяви вчера директорът по извънредните ситуации на СЗО Майкъл Райън.

„Има различни…научни наблюдения в различни части от света…всички те са много важни, защото изграждат общата картина“, посочи той на пресконференция в Женева.

Коронавирусът вече е причинил смъртта на над 2 млн. души и заразил десетки милиони. СЗО смята, че установяването на прехвърлянето му от животни на хора е ключово за предотвратяване на бъдещи огнища. 

Днес Ухан отбелязва годишнина от строгата 76-дневна карантина, която бе наложена заради коронавируса.