След официалното си стъпване в длъжност новият президент на САЩ Джо Байдън получи поздравления от  стотици световни лидери. Поздрав отправи и премиерът Бойко Борисов. Ето и какво казаха някои от световните лидери:

Премиерът на Австралия Скот Морисън, написа в Туитър:

 „Поздравления за президента Джо Байдън и вицепрезидента Камила Харис за встъпването в длъжност. Съюзът между Австралия и САЩ  никога не е бил по-важен. Пожелавам ви на всички успех и се радвам да работим в тясно сътрудничество с новата ви администрация. "

Премиерът на Нова Зеландия Яцинда Ардън

 „Имаме обща инвестиция в международния ред, основан на правила и приветствам намеренията на президента Байдън за САЩ да се присъедини отново към Парижкото споразумение и да спре оттеглянето му от Световната здравна организация. "

 „Посланието на президента Байдън за единство по време на встъпването му в длъжност е онова, което резонира с новозеландците и от името на Нова Зеландия му пожелавам всичко добро, когато започне председателството си.“

Президентът на Южна Корея:

„Джо Байдън, поздравления за встъпването в длъжност. Америка се върна. Новото начало на Америка ще направи демокрацията още по-голяма. Заедно с корейския народ заставам зад вашето пътуване към „Америка Юнайтед“.

Президентът на Тайван

„Президентът Цай пожелава на новата администрация на Байдън гладкото прилагане на политиката и очаква с нетърпение да надгражда здравата основа на Тайван-САЩ. партньорство за укрепване на нашето двустранно сътрудничество, както и просперитета и приятелството между хората от двете страни. "

Премиерът на Сингапур

"Силното американско ръководство ще има решаващо значение за нашето колективно възстановяване и формата на света след COVID-19."

„Има дълбок резервоар на добра воля за САЩ в нашия регион, поради жизненоважната роля, която Съединените щати играят в укрепването на регионалната стабилност и икономическия просперитет в продължение на повече от половин век."

Японският премиер

 „Поздравления за президента Джо Байдън и вицепрезидента Камила Харис за инаугурацията ви. Япония и САЩ са съюзници, обвързани здраво с връзки и споделени универсални ценности.

„Очаквам с нетърпение да работя с вас и вашия екип за укрепване на нашия съюз и за реализиране на свободен и отворен индо-тихоокеански регион.“

Урсула Вон Дер Лейен

„Съединените щати се завърнаха. И Европа е готова. Да се ​​свържем отново със стар и доверен партньор, да вдъхнем нов живот на заветния ни съюз. Очаквам с нетърпение да работя заедно с Джо Байдън "

Британският премиер Борис Джонсън

„Очаквам с нетърпение да работя с него (Байдън) и с новата му администрация, укрепвайки партньорството между нашите страни и работейки върху общите ни приоритети: от справяне с изменението на климата, по-добро изграждане от пандемията и укрепване на нашата трансатлантическа сигурност.“

Немският президент

„Днес е добър ден за демокрация. В Съединените американски щати тя се сблъска с огромни предизвикателства - и издържа. Въпреки опитите да се разкъса институционалната структура на Америка, избирателните работници и управители, съдебната система и Конгресът се оказаха силни. Изпитвам голямо успокоение, че днес Джо Байдън положи клетва като президент и ще влезе в Белия дом. Знам, че много хора в Германия споделят това чувство."

Премиерът Бойко Борисов поздрави Джо БайдънОчаквам да работим заедно с тях и да издигнем отличните отношения между България и САЩ на още по-високо ниво, написа Борисов

Папа Франциск

"Под ваше ръководство, нека американският народ продължи да черпи сила от възвишените политически, етични и религиозни ценности, които са вдъхновявали нацията от нейното основаване."

„Също така моля Бога, източника на всяка мъдрост и истина, да насочи усилията ви за насърчаване на разбирателството, помирението и мира в Съединените щати и между народите по света, за да се постигне всеобщото общо благо.“

Испанският премиер Педро Санчес

„Победата (на изборите) на Байдън представлява победата на демокрацията над ултрадесните и нейните три метода, масивната измама, националното разделение и злоупотребата, дори насилие, над демократични институции ... Преди пет години смятахме, че Тръмп беше лоша шега, но пет години по-късно осъзнахме, че той е застрашил не по-малко от най-мощната демокрация в света."

Италианският премиер Джузепе Конте

„Очакваме с нетърпение председателството на Байдън, с което ще започнем работа веднага с оглед на нашето председателство на Г-20. Имаме силна обща програма, варираща от ефективния мултилатерализъм, който и двамата искаме да видим, до изменението на климата, зеления и дигитален преход и социалното приобщаване. "

Френският президент Емануел Макрон

 „Най-добри пожелания в този най-значителен ден за американския народ! Ние сме заедно. Ще бъдем по-силни, за да се изправим пред предизвикателствата на нашето време. По-силни да изградим нашето бъдеще. По-силна да защити нашата планета. Добре дошли обратно към Парижкото споразумение! "

Кремъл

"Русия и нейният президент са за запазването на това споразумение ... Ако нашите американски колеги всъщност демонстрират политическа воля да запазят този пакт, като го разширят, това може само да се приветства."

Източник: Reuters