Суданските въоръжени сили твърдят, че паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) са получили оръжейни доставки от Обединените арабски емирства. Въоръжените сили посочват, че това е в нарушение на оръжейното ембарго на ООН, съобщава Voice of Americа. Въоръжените сили на Судан показват на екипа на VOA сандък, за когото твърдят, че някога е съдържал бомби, използвани срещу тях от паравоенните Сили за бърза подкрепа - противниковата страна в гражданската война в Судан. Върху сандъка е поставен печат с адреса на логистичния отдел на армията на Обединените арабски емирства (ОАЕ). На Судан е наложено оръжейно ембарго от страна на ООН, а анализатори и правозащитни групи твърдят, че тези вносни оръжия влошават конфликта.   

„Ако ОАЕ преустановят всякаква подкрепа за СБП и кажат на партньорите си в региона да не подкрепят паравоенните, мисля, че тази война може да приключи много скоро“, коментира Камерън Хъдсън, който е част от Центъра за стратегически и международни изследвания.   

Министерството на външните работи на ОАЕ заявява пред VOA, че „не предоставя никаква подкрепа или доставки на Силите за бърза подкрепа (СБП) или на която и да е от воюващите страни в Судан“.  

В доклад на ООН се казва, че има достоверни доказателства за обратното, посочва Уилкинс. 

Хъдсън твърди, че ОАЕ се опитват да спечелят геополитическо влияние в Судан и околния регион. 

"ОАЕ от дълги години се конкурират със саудитците в Африканския рог. Изглежда, че той удвоява инвестициите си не само в Судан, но и в Чад, Етиопия, Кения“, коментира Хъдсън.