Гласоподавателите излязоха за трети ден на парламентарните избори на ЕС в събота на фона на опитите на популистите за голям пробив и нарушаване на европейската политика за следващите пет години.

Днес гласуването стартира в Малта, Словакия и Латвия, като повечето от 28-те държави-членки на блока, включително големите играчи Германия, Франция и Италия ще гласуват в неделя, предава БГНЕС.

Повече от 400 милиона души имат право да избират 751-те членове на Европейския парламент, като първите официални резултати ще бъдат обявени късно в неделя, след като гласуването във всички страни от ЕС приключи.

В продължение на месеци проучването показа, че популистите и антиимигрантските крайнодесни могат да постигнат големи успехи при гласуването, което ще помогне и да се определи кой ще смени Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия, както и кой ще заеме другите високи позиции.

Екзитпола след гласуването в Холандия в четвъртък обаче показа изненадваща победа за проевропейските социалисти, давайки надежда за установяване на сили в блока, ограничаващи популистката вълна.

Проевропейците също имаха основание да празнуват от екзитпола в Ирландия, според който партията на премиера Лео Варадкар, която се ангажира с по-тясна интеграция в ЕС, е начело.

Избирателната активност е основна грижа в изборите за ЕС, като гласоподавателите в Словакия най-малко са заинтересовани – само 13% се явиха на последните избори преди пет години.

Анализатори твърдят, че Словакия най-вероятно ще изпрати един десен депутат в Страсбург, където чешките гласоподаватели, които гласуват за втори ден днес, изглежда ще удържат победа на управляващите АНО, сочат проучванията.

Великобритания гласува в четвъртък, ден преди министър-председателят Тереза Мей да обяви оставката си след месеци на дългосрочна криза по Брекзит, макар че резултатът няма да бъде ясен до неделя.

Партията Брекзит, която беше създадена едва тази година от ветерана евроскептик Найджъл Фарадж, се очаква да постигне огромен успех на гласуването във Великобритания.

Страната не трябваше да участва в евроизборите, но Мей беше принудена да направи това след отлагане на Брекзит от първоначалната дата 29 март, тъй като британският парламент отказа да одобри споразумението за развод.

В дясно, Матео Салвини от антиимигрантската Лига на Италия и Марин Льо Пен от страна на Франция искат тяхната Европа на нациите и свободата да стане третата по големина в Брюксел. Лига оглави проучванията сред общественото мнение в Италия. Льо Пен се опитва да нанесе голям удар на френското президентство на Емануел Макрон, като изпревари проевропейската партия Република в движение (LREM) и пресече амбицията на младия лидер да разтърси ЕС.

Анкетите дават на партията на Льо Пен малко предимство, с около 25% подкрепа срещу 22,5% за Макрон.

Муджаба Рахман от групата “Евразия” каза: “Освен определянето на състава на следващия парламент, резултатите също ще бъдат от решаващо значение за оформянето на бъдещия характер и профил на Европейския съюз”.

Очаква се стабилността да остане силна в няколко страни, като избирателите от Испания до бившите съветски балтийски държави показват солидна подкрепа за ЕС.

В Германия проучванията поставят ХДС на канцлера Ангела Меркел – тежка категория в дясноцентристкото пространство на ЕС – на първо място, с второ място за Зелените