Социалистите на премиера Педро Санчес печелят  парламентарните избори в Испания, но без да постигнат абсолютно мнозинство, а крайната десница е на път да влезе убедително в парламента, според частични резултати, предаде Франс прес.

След преброяването на над 50 процента от бюлетините, Социалистическата партия на Санчес получава 29,61 на сто от гласовете и 126 депутати, повече от 85-те на изборите през 2016 г. и далеч повече от всички свои конкуренти, но без да постигне абсолютното мнозинство от 176 депутати в 350-местната камара, така че ще трябва да сформира разнородна коалиция, за да продължи да управлява.

Крайнодясната партия Вокс печели близо 10 процента от вота и 23 депутатски места.

Консервативната Народна партия, която някога доминираше в Испания, загуби повече от половината си депутатски места, докато крайната десница бележи успех на предсрочните парламентарни избори, предаде Асошиейтед прес.

Народната партия, някога водещата сила в парламента, вероятно ще спечели едва 65 места - по-малко от половината от спечелените през 2016 г. 137, според частичните резултати при преброени около 90 процента от бюлетините.

Влиянието на Народната партия бе подкопано от крайнодясната партия Вокс, която е на път да постигне солидно присъствие в долната камара с 24-има депутати, сочат частичните резултати. Народната партия отстъпи гласове и на дясноцентристките "Граждани" (Сиудаданос), които ще увеличат местата си от 32 на 57.

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес заяви, че ще се стреми да сформира проевропейско правителство и че единственото условие ще бъде спазването на конституцията и осигуряването на социална справедливост.