Долната камара на германският парламент трябва да разгледа днес нов закон, разширяващ правната дефиниция за това какво представлява изнасилване. Проектозаконът стана известен като статута „не“ означава „не“.

По настоящото законодателство, формулирано в секция 177 от Наказателния кодекс жертвите трябва да са се защитавали, за да може един акт да бъде определен като изнасилване, предава Би Би Си. Произнасянето на „не“ не е достатъчно, за да бъде осъден обвиняемия, като не съществува определение, за това какво представлява взаимното съгласие.

Според критици, Германия изостава с много от другите развити нации, когато става дума за законите относно изнасилване. Неадекватността на закона води до това престъпници да се разминават с присъди.

Проучване върху 107 случая от 2014 г. гласи, че във всеки от случаите сексуалните посегателства са извършени срещу волята на жертвата, изразена вербално. Въпреки това не са повдигани обвинения или съдът е оправдал обвиняемите, пише германска асоциация за защита на правата на жените. 

Понастоящем само едно от 10 изнасилвания се докладва в Германия, а в същото време едва в 10 % от случаите се стига до присъда.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg