Ще се появи ли на картата на Европа нова държава или британската корона все пак ще убеди непокорните шотландци да се откажат от самостоятелността?! До референдума, който ще определи съдбата на нацията остава един ден, съобщава 1tv.ru.
Фразата „исторически избор” е клише, но именно това ще трябва да направят жителите на Шотландия- да отговорят с „да” или „не” на единствения в бюлетината въпрос: „Трябва ли Шотландия да стане независима държава?”

„Вчера си мислех, че ще гласувам с „да”, но днес гледах новините и сега се двоумя. Разбира се, че ми се иска независимост, но ще ни струва златно.”, сподели гражданка на Единбург Фиона Робертсон.
„Искаме да останете! Ако не ви харесвам, знайте, че не съм вечен. И това правителство не е вечно. Но, ако напуснете Обединеното Кралство, това ще е завинаги.”, напомни премиер-министърът на Великобритания Дейвид Камерън.
Инициаторът на референдума, главата на Националната партия, за разлика от Камерън, предпочита да агитира народа. Алекс Салмонд всеки ден повтаря: такъв шанс се дава един път в живота.

„Лондон ни отправя армията си, твърдят, че египетската чума ще сполети Шотландия, ако кажем „да”. Но шотландците знаят, че са богата нация и ще минат целия път до свободата.”, сподели политикът.
В Шотландия е регистриран рекорден брой избиратели,почти четири милиона човека, а цялата нация наброява 5 милиона и 800 хиляди. Утре се очакват опашки. Резултатите обещават да обявят още петък сутринта. Избирателната комисия мисли да преброи гласовете за една нощ.

Ако народът гласува за независимост площта на Обединеното Кралство ще се намали три пъти. Лондон ще загуби нефт, газ, развита промишленост и най-важното трудолюбива и горда нация.
„Върху Великобритания като една от водещите сили в света и в политически, и в икономически , и във военен, и във финансов смисъл ще бъде нанесен огромен удар.”, смята политологът Андрей Громико.
Дори в този напрегнат момент, британците подходиха с хумор. Млади англичани и шотландци установиха „нелеп” гранично-пропускателен пункт на англо-шотландската граница.

Без шотландска виза стражите са готови да пропуснат само Нейно Величество. Елизабет Втора е нарушила кралския неутралитет и в частната беседа призова шотландците преди да гласуват да си помислят много добре. Без Шотландия Обединеното Кралство ще остане само с името си.

Превод: Ирина Минчева; TrafficNews.bg