Холивудският актьор и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е изглеждал като "малък варен макарон" на срещата на върха с руския лидер Владимир Путин.

"Президент Тръмп, аз просто видях пресконференцията ви с президента Путин. Беше ми неудобно да гледам как стоите там като малък варен макарон. Запитах се, кога ще го помолите за автограф или да си направите селфи заедно! ", споделя актьорът във видео обръщение, публикувано в Туитър.

Шварценегер смята, че участието на американския президент в срещата на върха е предателство спрямо САЩ и разузнавателните служби, които обвиниха Русия във вмешателство на президентските избори през 2016 г. „Вие сте президент на САЩ, вие не трябва да постъпвате така! Какво не ви е наред?!“, добавя ексгубернаторът.

Тереза Мей: Тръмп ми каза да съдя ЕС, а не да преговарямТя е оценила съвета като “твърде брутален“

И републиканци, и демократи реагираха след изказването на американския президент, че Русия не се е намесвала в изборите през 2016 г. Така Тръмп опроверга заключенията на американското разузнаване.

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми осъди отношението на Тръмп към Путин. Той написа в Тwitter, че Тръмп е застанал на чужда земя до Путин и е "отказал да подкрепи собствената си страна". Коми нарече Путин "лъжец и гангстер, способен да убива". 

"Патриотите трябва да се изправят и да отхвърлят поведението на този президент", смята бившият шеф на ФБР. Той стана отявлен критик на Тръмп, след като бе уволнен от него през май 2017 г. и в мемоарите си го нарече "морално негоден" да бъде президент. 

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл подкрепи заключението на американското разузнаване, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., въпреки  изявленията на Тръмп.

Бившият вицепрезидент-демократ Джо Байдън каза, че пресконференцията на Тръмп с Путин е под достойнството на президентския пост.

"Думите на Тръмп не изразяват онова, което мислят американците и това, което сме ние", каза Байдън, за когото се твърди, че обмисля да се кандидатира за Белия дом през 2020 г. Той прикани американците да "си кажат думата" и да покажат, че "ние вярваме в демокрацията, а не в диктатурата". 

Сенаторът републиканец Боб Коркър, председател на сенатската комисия по външните работи, каза, че поведението на Тръмп на срещата с Путин "не е добър момент" за страната. Според Коркър няма съмнение, че Русия се е намесила в изборите в САЩ.

"Президентът трябва да си даде сметка, че Русия не е наш съюзник. Тя остава враждебна към нашите основни ценности и идеали", заяви председателят на Камарата на представителите Пол Райън.