Задържаният от японската прокуратура Карлос Гон е подал оставка от председателския пост във френския автомобилен концерн "Рено", заяви френският министър на финансите Брюно льо Мер, цитиран от Ройтерс.

"Настъпи време да се изберат нови ръководители, които да подготвят бъдещето на "Рено" и обединението с "Нисан", сподели още Льо Мер, предава investor.bg. Очаква се по-късно днес да се проведе извънредно заседание на управителния съвет на френския концерн, което има за цел да се изберат нов председател и нов главен изпълнителен директор на "Рено".

Докато френският концерн се подготвя да замени арестувания в Япония Карлос Гон, тандемът, който се очертава да го наследи, вероятно ще раздели неговите отговорности в съответствие с желанията на Франция, най-силния акционер на компанията.

Главният изпълнителен директор на "Мишелин" Жан-Доминик Сенар, който се очаква да заеме председателския пост в "Рено" по-късно днес, ще бъде нагърбен със задачата да изглади отношенията с "Нисан", която е партньор на французите в обединението Renault-Nissan-Mitsubishi