Армията на Южна Корея твърди, че Северна Корея е изстреляла повече снаряди в морето, съобщиха световните информационни агенции. Снарядите са изстреляни два пъти от район на източното крайбрежие. Съвместните началници на щаба не казаха веднага какви точно са оръжията и колко далеч са летели.

През последните седмици Северна Корея проведе поредица от балистични тестове с малък обсег на действие, като изрази недоволство от застоялите ядрени преговори със САЩ и продължаването на съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея, които Северът разглежда като репетиция за инвазия, пише News.bg.

Експерти твърдят, че омаловажаването на президента на САЩ Доналд Тръмп на  изстрелванията на Севера е позволило на страната да има повече възможности за засилване на тестовата си дейност.

Съвместните ръководители на щабове алармираха за изстрелванията часове, след като Северът излезе с изявление, с което заяви, че е безсмислено Сеул да се надява на възобновяване на междукорейския диалог, докато продължава военните си учения със САЩ.

Всеки ход на САЩ за поставяне на нови ракети със среден обсег на действие в Южна Корея може да предизвика "нова студена война" и ескалираща надпревара с въоръжаване в региона, заявиха в сряда държавните медии на Северна Корея.

Този месец американският министър на отбраната Марк Еспер заяви, че подкрепя поставянето на ракети със среден обсег в Азия, ден след като САЩ се оттеглиха от договора с Русия.