Северна Корея е изстреляла тази сутрин над 200 брегови артилерийски снаряда към южния остров Йонпьонг, съобщи армията на Южна Корея.

От Сеул не съобщават за щети, причинени от изстрелите, снарядите са паднали на север от Северната гранична линия (СГЛ), която на практика изпълнява ролята на морска граница между двете Кореи, посочват източниците, предаде Би Би Си.

Южна Корея нареди евакуирането на цивилните от остров Йонбьон, който се намира на 10 км от Северна Корея, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Франс прес.

Последният инцидент идва месеци след като Северна Корея прекрати напълно военното споразумение с Юга, насочено към намаляване на напрежението.

След това Пхенян заяви, че ще оттегли всички мерки, "предприети за предотвратяване на военни конфликти във всички сфери, включително земя, море и въздух", и ще разположи "по-мощни въоръжени сили и нов тип военна техника" в граничния регион.

Северна Корея наруши пакта многократно през последните две години, като изстреля ракети и изстреля артилерийски снаряди в морето в посока на юг. Последният път, когато Северна Корея изстреля артилерийски снаряди в морето, беше през декември 2022 г.

Остров Yeonpyeong, дом на военна база и малко цивилно население от около 2000 души, се намира на 3 километра (2 мили) от спорната морска граница в Жълто море и на 12 километра от севернокорейския бряг.

Той е бил арена на междукорейски морски сблъсъци през годините.