Сверна Корея представи нов тип балистични ракети. Описват я като „най-мощното оръжие в света“.

Няколко от ракетите бяха показани на парад, ръководен от лидера Ким Чен-ун, съобщиха държавните медии. Проявата на военна сила идва дни преди встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на САЩ.

Следва също рядка политическа среща, на която  Ким определи САЩ като "най-големия враг на страната си". Изображенията, публикувани от севернокорейските държавни медии, показват, че поне четири големи черно-бели ракети са били прехвърлени покрай развяващите се знамена.

Анализатори отбелязват, че това е невиждано досега оръжие. „Нова година, нов Pukguksong“, написа в туитър експертът от Северна Корея Анкит Панда, използвайки севернокорейското име за изстреляните от тях подводници балистични ракети .

Облечен в кожено палто и кожена шапка, Ким Чен-ун е изобразен усмихнат и размахващ ръка, докато гледа парада на площад Ким Ир Сен в Пхенян, който включва и пехотни войски, артилерия и танкове.

Най-мощното оръжие в света, балистичната ракета за изстрелване на подводница, навлезе на площада, демонстрирайки силно мощта на революционните въоръжени сили“, заяви официалната централна корейска агенция.

Събитието в четвъртък не показа най-голямата междуконтинентална балистична ракета  в Северна Корея, която беше разкрита на много по-голям военен парад през октомври. Смята се, че това колосално оръжие може да достави ядрена бойна глава до всяка точка на САЩ и размерът му е изненадал дори опитни анализатори, когато беше представен миналата година.