Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание по-късно днес заради нападението на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел.
 
Израелската армия призова жителите на няколко района на ивицата Газа да напуснат домовете си, след като премиерът Бенямин Нетаняху обеща "мощно отмъщение" на палестинските екстремисти. "Хамас" започна вчера ракетни атаки и изпрати бойци в Израел, откъдето съобщават за най-малко 300 убити.
 
Смята се, че десетки израелци са били взети за заложници. Страната вече отговори с вълна от въздушни удари срещу Газа, при които според официални лица са били убити 313 души. Хиляди са ранените и от двете страни. 
 
Израелската армия твърди, че все още има осем "точки на ангажираност" с бойците на "Хамас" на територията на страната, а палестинската групировка заяви, че "ожесточените боеве" продължават, съобщава БНР.
 
Тази сутрин снаряди, изстреляни от ливанска територия, удариха израелски военен пост в окупирания от Израел анклав Ферми на Шабаа. В отговор Израел подложи на артилерийски обстрел района в Ливан, от който са били изстреляни снарядите. Отговорност за атаката пое въоръжената групировка "Хизбула", като заяви, че действа "в знак на солидарност" с палестинския народ. 
 
В обръщение към нацията тази нощ израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че страната влиза в "дълга и трудна война" и обяви, че армията ще действа, за да унищожи палестинското движение "Хамас" след атаката му срещу Израел:
 
"Хамас започна жестока и зла война. Ще спечелим тази война, но цената е прекалено висока. Израелската армия незабавно ще използва цялата си мощ, за да разруши капацитета на "Хамас". Ще ги унищожим и ще постигнем огромно отмъщение за този черен ден, който те причиниха на Израел и гражданите му".
Израелската армия се подготвя не само за въздушни операции, но и за наземна офанзива. Военните са предупредили жителите на няколко района в Газа да напуснат домовете си, защото ще извършат удари срещу цели на "Хамас". Според палестински източник от сигурността израелските военни самолети са ударили 150 цели от началото на ответните удари.
 
Редица държави осъдиха безпрецедентното нападение на палестинското ислямистко движение "Хамас". Повечето призоваха и двете страни за незабавно спиране на насилието. Американският президент Джо Байдън заяви, че подкрепата на САЩ за Израел е "твърда като скала и непоколебима".
Вашингтон и Тел Авив вече преговарят за предоставянето на американска военна помощ, съобщи източник от Белия дом.