САЩ призоваха Турция да се присъедини към борбата срещу дхихадистката групировка „Ислямска държава”, които завзеха част от ключовия сирийски град Кобани на турската граница, въпреки въздушните удари на ръководената от САЩ международна коалиция, предаде AFP. На фона на продължаващите сражения, отнели живота на десетки хора, се засилват призивите за действие в подкрепа на кюрдските сили, които защитават града.

След преговори с шефа на НАТО Йенс Столтенберг обаче турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че не може да се очаква Анкара да действа сама. Вашингтон и международната общност са разочаровани, че Анкара все още не е включила своите добре оборудвани и обучени сили в борбата срещу екстремистката групировка, съобщава Фокус. Двама американски пратеници – генерал Джон Алън и дипломатът Брет Макгърк се срещнаха в Анкара с турските лидери, надявайки се да получат тяхната подкрепа в международната коалиция срещу „Ислямска държава”, която е завзела голяма част от територията на Ирак и Сирия.
Вашингтон обяви също, че следващата седмица представители на армията на САЩ и Турция ще се срещнат в Анкара, за да обсъдят борбата срещу джихадистите.
„Няма съмнение, че Турция е в добра позиция да допринесе”, включително и за военната операция, каза говорителят на Държавния департамент Джен Псаки.
В същото време заместник-министърът на външните работи на Иран Амир Абдолахиан, чиято страна е близък съюзник на сирийския режим, заяви че Техеран е в преговори с Турция за спасяването на Кобани и че се надява, че Анкара може да изиграе важна роля.

TrafficNews.bg