САЩ наредиха на служителите в консулството в Казахстан, чиято работа не е спешна, да напуснат страната. Те трябва да се изтеглят заедно със семействата си.

И тази нощ руски самолети продължиха да прехвърлят военни и техника в Казахстан, след поисканата от казахстанския президент помощ от Организацията на договора за колективна сигурност.

От вчера летището в Алмати е под контрола на частите от Организацията. Транспортират се не само военни от Русия, но и от Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения.

Междувременно Германия е спряла износа на оръжие за Казахстан заради размириците там, предаде ДПА. Направени са необходимите стъпки подобни стоки да не бъдат изнасяни за централноазиатската република.

Бившият шеф на агенцията за вътрешна сигурност на Казахстан, който бе уволнен от поста след избухването на протестите с насилие в страната, е арестуван по подозрение в държавна измяна, предаде АФП.

Комитетът за национална сигурност (КНБ) съобщи днес, че Карим Масимов е бил задържан в четвъртък в рамките на разследване за държавна измяна. Заедно с други заподозрени той се намира в арест.

Масимов бе уволнен по-рано тази седмица, след като демонстранти в Алмати – най-големият град на Казахстан, щурмуваха правителствени сгради.

Той се смята за близък до бившия президент Нурсултан Назарбаев, заемал поста от 1990-а до 2019 г. Преди да стане шеф на КНБ през 2014 г. Масимов бе премиер.