Сърбия  ще започне да произвежда руската ваксина „Спутник V“ до края на годината, заяви Александър Вучич пред Reuters.

Президентът на Сърбия каза, че с руския си колега Владимир Путин са подписали предварителен договор за започване на процедурата по производство, което, по неговите думи, е „сложно и трудно“.

 „В момента нямаме производствени мощности за „Спутник V”, но ще ги изградим.
Няма значение колко ще струва, ние ще инвестираме в това“, изтъкна Вучич и добави, че целта на Сърбия е да произвежда не само за собствените си нужди, но и за износ в региона.

Група руски експерти трябва да посетят Белград през следващата седмица, за да обсъдят уреждане на производството на ваксината до края на годината, заяви сръбският лидер и добави, че още 200 хиляди дози от руската ваксина, 500 хиляди дози от китайската „Синофарм“, около 90 хиляди дози Pfizer/BioNTech и първите количества от около 10 хиляди дози AstraZeneca трябва да пристигнат в Сърбия този месец.

„Китайската ваксина е най-скъпата“, съобщи Вучич и добави, че близките връзки на Сърбия с Китай са помогнали на Сърбия, а Пекин до момента е инвестирал милиарди в страната.

Сърбия, с повече от 530 000 ваксинирани, или 7,5% от населението, се нарежда на четвърто място в света по брой ваксинирани хора на 100 жители, след Израел, Великобритания и САЩ.

Вучич добави, че по програмата за ваксинация жителите на Сърбия могат да избират между Pfizer/BioNTech, китайската Sinofarm и руската ваксина „Спутник V“.