Новата версия за страшната катастрофа с Boeing 737-800 на авиокомпанията Flydubai, станала на летището на Ростов на Дон, е че машината се е разбила заради конфликт в пилотската кабина. Това съобщава «Коммерсант», позовавайки се на източник от разследването.

Първоначалните данни сочат, че катастрофата е станала заради грешка на екипажа. Преди да се разбие самолетът, между пилотите става скандал, съобщава Блиц. Командирът и помощникът му спорят как трябва да реагират, когато машината пада. Единодушното мнение е постигнато когато вече е късно - секунди, преди самолетът да се разбие.

Според новата версия трагедията се случва след опита самолетът да бъде вдигнат след неуспешното захождане за кацане. Единият от пилотите твърде силно насочва носа на самолета надолу. Машината рязко започва да губи скорост. След разшифроването на черните кутии се чува как командирът крещи на втория пилот: "Къде летиш? Спри! Спри!".

Всички опити да бъде вдигнат самолетът довеждат обаче до разнобой в поведението на двамата пилоти. И двамата започват да правят различни манипулации, а в ситуация като тази инструкциите изискват синхронна работа. Единият от пилотите се опитвал да вдигне самолета, набирайки скорост, другият - първо да изправи носа на машината.

Още новини ТУК

TNS.bg