През миналата година 95 журналисти са били убити по време на работа, сочат данни на Международната федерация на журналистите (IFJ), цитирани от БГНЕС.

Най-смъртоносна за журналистите е била 2006 г. – тогава са били убити 155 новинари. Тази статистика включва всеки, който под някаква форма работи за медийна организация. Едно убийство през 2018 г. привлече глобалното внимание – през октомври известният саудитски журналист и критик на Рияд Джамал Кашоги беше убит в саудитското консулство в Истанбул. Това предизвика дипломатическа криза между Анкара и Рияд.

Миналия месец пък във Великобритания журналистката Лира МакКий умря на улицата, докато отразява безредици в Лондондери, Северна Ирландия. Афгнистан си остава най-опасната държава за журналистите – миналата година 16 згубха живота си там. Девет афганистански журналисти загинаха при инцидент в столицата Кабул, след като отидоха на мястото на бомбена атака, за да отразят събитията. Второ взривно устройство беше деторинарано от атентатор, за който се твърди, че се бил маскирал като репортер.

Репортерът на Би Би Си Ахмад Шах пък беше убит в провинция Хост, източен Афганистан. В САЩ също не прощават на журналистите. Петима бяха застреляни при нападение срещу редакцията на „Кепитъл газет“ в Мериленд от мъж, който се опитвал да осъди от няколко години изданието.