Руският журналист на „Дойче веле”, който разказа как е бил имунизиран със „Спутник V” в Москова, обяви, че се заразил.

Как протече втората ми ваксинация със "Спутник V"? Разказва руски журналистСлед втората инжекция Сергей Сатановский не почувствал абсолютно нищо

Сергей Сатановский през декември получи и първата, и втората доза от препарата. Тестовете за "Спутник V" ще приключат официално едва през май. Но Сатановский реши да се информира предварително за резултатите от своето участие в изпитанията и да си направи тест за антитела.

Ето и разказа му:

„ Още преди теста се чувствах добре, минах двете имунизации почти без странични ефекти. Затова реших за Нова година до посетя 74-годишната си баба недалеч от Санкт Петербург. Макар да нямах симптоми, си направих PCR-тест преди тръгването - резултатът бе негативен.

Баба ми живее от една година в провинцията. Тя избягва големия град заради пандемията. Отоплява се с печка, веднъж седмично пазарува в близкия град. Но и на 300 километра от Санкт Петербург не успя да се изплъзне от коронавируса.

В самия новогодишен ден тя започна да кашля, продължи и на следващия. Не помислихме веднага за коронавирус, а допуснахме, че се е простудила заради минусовите температури. На трети януари заминах за Санкт Петербург. Вечерта вдигнах температура 37,4 градуса и започна да ме боли гърлото. Баба ми имаше сходни симптоми.

При мен обаче те отминаха за два дни, докато баба ми и на третия ден имаше температура и се чувстваше слаба. Извика лекар, за да ѝ направи PCR-тест и той се оказа положителен. Не се наложи да постъпва в болница, но прекара заболяването доста тежко: три седмици температура, отпадналост и високо кръвно налягане. Аз си направих поредния PCR-тест - отново с негативен резултат.

Антителата ми помогнаха да прекарам болестта леко

Според Вадим Линиев, директор на лабораторията в болницата "Жадкевич", в която се ваксинирах, реакцията на един имунизиран човек спрямо вируса зависи от вирусния товар. Ако контактуваш с човек, който кара заболяването леко, може и нищо да не усетиш. А ако контактът е с някого, който е по-сериозно атакуван от вируса, заболяването ще премине по-леко след имунизацията.

В моя случай очевидно бе станало точно това. При баба ми съм влязъл в контакт със сериозно заразен човек, но съм прекарал заболяването по-леко благодарение на антителата. Баба ми заболя по-тежко, но междувременно оздравя и се възстановява.

Няколко дни след завръщането ми от Санкт Петербург в Москва си направих тест за наличието на антитела със следния резултат: 310 относителни единици на милилитър кръв. Помислих си, че този резултат е много добър, което бе потвърдено и от Дмитрий Денисов, медицински директор на московската лаборатория "Хеликс":

"Имате доста висок брой антитела в сравнение с другите ваксинирани хора и в сравнение с прекаралите Ковид-19."

Факт е, че установените при мен антитела са резултат от имунизацията. След заболяване те не биха могли да се образуват в такъв обем към момента на теста.

 

Журналист разказа как се е ваксинирал със "Спутник V” и какво се е случило след инжекциятаМъжът се е включил в експерименталните изпитанията на "Спутник V