Стъпката към Румъния заплашва Молдова с нарушаване на териториалната й цялост. Такова мнение сподели руския вицепремиер Дмитрий Рогозин в интервю за вестник „Коммерсант” след визитата си в Молдова, предаде БГНЕС.

„Фактът си остава факт, той е безспорен дори за най-яростните привърженици на обединението с Румъния - ако Молдова направи крачка в посока към Румъния, Приднестровието само по себе си ще се откъсне при този остър завой”, казва той. Ако молдовците искат в Румъния, „от Приднестровието е по-добре да бъде пуснати с добро”, ако те не искат в Румъния, ако искат да останат суверенна държава, умна държава, която ще защитава всички свои граждани, тогава ще им потрябват години, но тези години няма да бъдат напразни, те ще отидат за възстановяване на териториалната цялост”, смята руският политик. Рогозин смята, че сега не е възможно да се говори за възобновяване на каквито и да са преговори за статута на Приднестровието: нито една страна не е готова за това.

„Бяхме много близко до решаването на този въпрос, но след това нещо някого изплаши. И ситуацията тръгна назад. Предлагам днес политиката на малките добри дела”, каза вицепремиерът. „Трябва да се абстрахираме от мъглявите перспективи и да започнем да решаваме тези въпроси, от които са заинтересовани хората. Това е железопътното съобщение, това е режимът за пресичане на границите, това е регистрацията на стоките, автомобилните номера, много други неща. Тези естествени взаимоотношения трябва да бъдат решени, за да почувстват хората някаква полза от сближаването. А когато няма нищо и започваме да говорим за бъдещето на статута на Приднестровието в Молдавия, това са разговори на импотентни за „Камасутра”, сподели верен на стила си Рогозин.

Идеята за обединението се поддържа от 68% от румънците, а в Молдова – само от 21% от гражданите. Идеята се критикува от молдовската опозиция, а социалистическата партия на Молдова дори предложи изменение на законите, с които ще стане невъзможно обединението с Румъния. Едно от най-големите малцинства в Молдова е българското.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg