Руският милиардер и сочен са олигарх Аркадий Ротенберг твърди, че той е собственик на пищното имение на Черно море, а не както до момента се твърдеше, че дворецът е собственост на президента Владимир Путин.

Скорошно видео за двореца се превърна в хит в интернет и достигна над 100 милиона гледания.

Руският президент побърза да посочи, че не е собственик на скъпия имот. Новата версия идва днес. Ротенберг, милиардер с близки връзки с Путин, излезе публично, твърдейки, че именно той е собственикът. 

„Успях да сключа сделка с кредитори преди няколко години и станах бенефициент на този имот преди няколко години“, посочва той. 

Г-н Ротенберг заяви, че имотът ще бъде завършен "след няколко години" и вероятно ще бъде екплоатиран като апарт-хотел. 

В Русия противоречия за имота се разпространиха след публикуването на документалния филм от екипа на кремълският критик Алексей Навални по-рано този месец.

Тяхното разследване твърди, че имотът възлиза на £ 1 млрд. ($ 1,37 млрд.) и е платен с "с най-големия подкуп в историята".

Твърденията помогнаха да се стимулират протестите, проведени в цялата страна миналия уикенд в подкрепа на Навални. Митингът се превърна в най-голямото събитие срещу Путин от години.

Ротенберг е влиятелна и известна фигура в Русия като собственик на огромни строителни фирми, които изграждат инфраструктура като мостове и газопроводи. Известно е, че е близък с Путин като бивш приятел от детството и партньор по джудо.

Ротенберг и брат му бяха замесени по време на разкритията на досиетата FinCEN в края на миналата година.

Бизнесменът е под санкции на САЩ от 2014 г., когато служители го определят като член на „близкия кръг на руското ръководство“.

"Дворецът на Путин" и всички обекти около него се строят за руския президент, потвърдиха строители на голямата сграда, издигната на брега на Черно море в Русия само преди дни. В интервю за независимия сайт Медуза те посочват, че Путин няколко пъти е посещавал района на имението.

Сградата е построена върху 17 691 квадратни метра на полуостров Идокопас, близо до курортното селище Геленджик. За нея се говори от години, но първите кадри от тази постройка, снимани от въздуха, бяха показани на 19 януари във филм на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на опозиционера Алексей Навални. Оттогава филмът "Дворец за Путин" има над 100 млн. гледания в YouTube. Според ФБК цената на имота е над 1.3 млрд. долара.