Руските хакери разбиха базата данни на полицейското управление на Вашингтон и заплашиха да споделят информация за престъпни банди. Те поставили и условие -  неуточнен откуп.

Синдикат на руски злонамерен софтуер (ransomware), предназначен да блокира достъпа до компютърна система до изплащане на парична сума, твърди, че е откраднал чувствителни данни, включително за информатори, съобщиха от полицията.

Киберпрестъпниците публикували дори екранни снимки на своя „тъмен“ уебсайт в подкрепа на твърдението си, че са откраднали повече от 250 гигабайта данни.

Подробности за хакването бяха разкрити от полицейското управление на Вашингтон DC, което поиска от ФБР да разследва „неразрешения достъп“ до компютърната му мрежа.

Няма индикации, че са засегнати някакви полицейски операции.

Групата дала на полицията във Вашингтон DC три дни да се свърже с нея и да даде откупа, в противен случай ще започне да контактува с бандите, за да изкаже защитените информатори. От полицейското управление на Вашингтон заявиха, че приемат заплахата сериозно.

"Ние знаем за неоторизиран достъп до нашия сървър. Въпреки че определяме пълното въздействие и продължаваме да преглеждаме дейността, ние ангажирахме ФБР да разследва изцяло този въпрос“, се казва в изявление на полицията.