Големият кораб за борба с подводници "Кент" на британските военноморски сили е изпратен да съпровожда руската многоцелева дизелово-електрическа подводница "Стари Оскол" в Северно море и плава близо до нея към протока Па дьо Кале, най-тясната част от Ламанша. Това съобщи британският в. "Сън".

Според изданието руска подводница е открита в Ламанша "за първи път след повече от десетилетие".

"Сън" помества снимки на руската подводница и кораба, който я съпровожда, от които личи, че тя се движи открито, в надводно положение. Вестникът отбелязва, че "Стари Оскол" се намира в международни води.

Според изявление на британското министерство на отбраната руската подводница "е открита от сили на НАТО". Тези действия показват, че "кралските военноморски сили проявяват бдителност в международни и в териториални води с цел да гарантират сигурността и да защитят Великобритания от потенциални заплахи", цитира телевизия "Скай нюз" британския министър на отбраната Майкъл Фалън.

По думите на Даниел Томас, командир на британския кораб "Кент", руската подводница е открита "благодарение на съвместните усилия с нашите съюзници от НАТО".

"Продължаваме да съпровождаме подводницата и полагаме старания да демонстрираме своето присъствие", добави офицерът.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg