Русия е унищожила 20 украински дрона, изстреляни към Кримския полуостров рано тази сутрин, съобщи министерството на отбраната в Москва. Движението на превозни средства по Кримския мост е било временно блокирано. 

Руските системи за противовъздушна отбрана са свалили 14 безпилотни летателни апарата над окупирания полуостров Крим, става ясно от съобщение на министерството на отбраната. Местни жители са чули силен взрив в Кировское, в източната част на полуострова, където има военен полигон. Движението по моста над Керченския проход беше затворено за два часа.

Руски военни кореспонденти съобщават в "Телеграм" за дронове и над Новоозерное, в западната част на Крим. Там има военна складова база с голямо количество техника. По-рано този месец имаше експлозии близо до Керченския мост, в района на Джанкой и Севастопол, съобщава БНР. 

В обичайното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев прави всичко, за да остане Украйна гарант за продоволствената сигурност:

„Работим постоянно с нашите партньори на всички нива. Днес началникът на кабинета Йермак, министърът на външните работи Кулеба, както и  заместниците в кабинета Андрий СебИха и Игор Жовква работиха с посланиците на партньорските страни по формулата за мир, както и по това още страни да се присъединят“.

Украйна работи постоянно за увеличаването на произвежданите мунициии и оборудване за нуждите на армията, увери Зеленски.

Снощи говорител на Европейската комисия съобщи, че Евросъюзът е доставил 224 000 от общо 1 000 000 снаряда, обещани на Украйна по-рано тази година.

Доставените боеприпаси са от наличните във военните складове на европейските държави. Според говорителя Петер Стано в близките седмици ще бъдат сключени рамкови договори с отбранителната индустрия, което ще позволи на държавите-членки да започнат да подават общи поръчки за 155-милиметрови снаряди на обща стойност до един милиард евро.

Във Вашингтон администрацията на президента Байдън поиска от Конгреса да отпусне още 24 милиарда долара военна помощ за Украйна. А Белият дом заяви, че Съединените щати са готови да обучават на своя територия украински пилоти да управляват изтребители Ф-16, ако в Европа вече няма капацитет за такова обучение.