Руският президент Владимир Путин подписа разпореждане за изтегляне на Москва от Международния наказателен съд в Хага, съобщи РИА Новости.

Както става ясно от документа, инициативата за решението е на Министерство на правосъдието след съгласуване с Министерство на външните работи, Върховния съд и прокуратурата на Русия.

Владимир Путин е разпоредил да бъде уведомен генералният секретар на ООН Бан Ки-мун "за намерението на Русия да се оттегли от Римския статут", приет на 17 юли 1998 г. на дипломатическата конференция на пълномощните представители на ООН. С него се учредява Международният наказателен съд, а Русия го подписва на 13 септември 2000 г., но и до момента не го е ратифицирала.

От Министерството на външните работи на Руската Федерация считат, че Международният наказателен съд не е оправдал възложените надежди и не е станал "наистина независим и авторитетен правосъден орган".

Съдът в Хага започва работа през 2002 г. Той може да бъде сезиран за престъпленията геноцид, престъпления срещу човечеството и агресия (престъплението агресия все още няма за легална дефиниция и този текст не действа).

Териториалната компетентност на съда не е универсална. В случай на сезиране от държава, страна по Статута или при самосезиране от прокурора, компетенциите на съда се разпростират само върху територията на държавите-страни по Статута за престъпления, които са извършени на територията на тези държави или за престъпления, извършени от техни граждани.

Съветът за сигурност на ООН също може да сезира МНС на базата на глава VІІ от Хартата на ООН, отнасяща се за заплахата за мира.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg