Решението на Шотландия да остане в Обединеното Кралство не спира движението за независимост в Европа. Каталония твърдо заявява желанието си да се отдели от Испания. И те няма да са единствените, съобщава репортер на rt.com Питър Оливър.

Всички европейски лидери въздъхнаха с облекчение, че няма да има нужда да се справят с огромните проблеми, които биха довели независимостта на Шотландия. Но ако говорим за сепаратисткото настроение в Европа, тo изобщо не се повлия от резултатите на гласуването в Шотландия. Следващото голямо гласуване предстои в Каталония.
Освен това в Испания живеят баски, които също искат независимост. Същите изисквания имат жителите на Венеция и Фландрия. Дори и в немската Бавария, значим регион за Европа, има движение за независимост. Скорошна анкета показва, че 88 % от жителите биха искали референдум за независимост в Бавария.

Референдумът в Шотландия се проведе на 18 септември. Поведоха противниците на независимостта: 55,3% против и 44,7% за. Регистрирани са повече от 4 млн. шотландци, които участваха в гласуването от четири окръга- Глазго, Северен Ланкашър, Западен Дънбартъншър и Дънди. Премиер-министърът на Шотландия Алекс Салмонд подаде оставка след референдума.

 

Превод: Ирина Минчева, TrafficNews.bg