На 25 ноември 2018 година списанието MIT Technology Review публикува материал, в който се разкриваше, че китайският учен Цзянкуй Хе провежда експеримент по създаването на генномодифицирани деца. На следващия ден се появи интервю с учения, в което той потвърди информацията, като съобщи и че първите генномодифицирани деца са се родили. Според думите му бебетата не са податливи на ХИВ.

Днес в китайската информационна агенция Синхуа бяха публикувани предварителните резултати от разследването на дейността на учения. Следователите съобщават, че експериментът на д-р Хе е започнал през 2016 година, когато ученият събрал екип, в който влизали и няколко западни учени. След като подправил разрешение от комисията по етика, ученият привлякъл 8 двойки (ХИВ–положителен мъж + ХИВ–отрицателна жена) и работил с тях от март 2017 до ноември 2018-а. Една от двойките е излязла от експеримента, пет не са успели да заченат, при две учените са успели да провокират бременност, като преди това са внесли промени в ембрионите с помощта на системата CRISPR/Cas.

Тъй като изкуственото зачеване между хора, болни от ХИВ, в Китай е забранено, Хе е молил други хора да дават кръв за медицинските тестове.

Докъде стигна науката: родиха се първите генномодифицирани близнациНовородените имат естествен имунитет към ХИВ вируса

Властите заявяват, че д-р Хе, както и всички участвали в експеримента ще бъдат заловени и ще понесат наказание. А децата ще бъдат наблюдавани от медицински лица.