Расте броят на жертвите на мощното земетресение, което разтърси централна Италия тази нощ. По предварителни данни са загинали поне от 14 души. След труса е тръгнало свлачище в град Аматриче. Кметът Серджо Пироци твърди, че половината от населеното място е изчезнало. Според Европейския сеизмологичен център EMSC силата на земетресението е бил 6,1. Американски геоложки проучвания твърдят, че е бил 6,2 по Рихтер.

Не по-малко от 14 са загинали, съобщават италиански медии, цитирани от РИА Новости. В Акумоли жертвите са минимум 6, още двама са загинали в Аркуата дел Тронто и петима в Аматриче. В Пескара дел Тронто е загинало дете, а родителите му са затрупани под розвалините. 



Епицентърът е бил в град Норча, област Умбрия, на около 100 км североизточно от Рим.
 
Има половин изчезнал град. По предварителни данни град Аматриче се обитава от около 3 хиляди души. Според кметът, ситуацията се усложнила от свлачището, което е станало вследствие на земетресението, предаде РИА Новости. 
 
„Пътищата водещи към града и извън него са блокирани. Половината град е изчезнал. Хората са под развалините. Чуваме писъци и вопли, но не не можем да им помогнем. Нужна е специализирана техника”, заяви Пироци по държавната телевизия RAI.


 
В други градове също са документирани сериозни щети и има ранени, каза той пред националната служба за гражданска отбрана Fabrizio Curcio. Според постъпващите данни, най-малко три провинции са засегнати – Асколи, Пичено, Фермо и Мачерата (област Марке).

Министър-председателят на Италия Матео Ренци рано сутринта е пристигнал в правителствения дворец Киджи, за да следи лично ситуацията в централната част на страната, пише Блиц. Той се намира в постоянна връзка с националната служба за гражданска отбрана. На свой ред в официалния сайт на правителството се съобщава, че в момента е задействана гореща линия със службата за гражданска отбрана. Към министерския съвет на Италия е създаден оперативен щаб по координацията на издирвателно-спасителните работи и ликвидацията на последствията от земетресението. 



„Засега нямаме достатъчно информация, но става дума за сеизмична активност на обширна територия в централната част на страната. За жалост нови подземни трусове са напълно възможни“, заяви директорът на италианския Институт по геология и геоинженерство Паоло Месина.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg