"Русия даде изпреварващ отпор на агресията и това беше единственото правилно решение", заяви руският президент Владимир Путин в речта си по време на парада в чест на 77-годишнината от края на Втората световна война.

Руският президент единственият държавен лидер, който застана в 10 часа в студеното утро на Червения площад за парада на над 11 хиляди военни и цивилни и близо 200 машини от армията на руската армия.

"Русия няма никога да се откаже от уважението към всички народи и култури, но Западът реши да отмени това. Западът зачеркна мъжеството и смелостта на онези, които извоюваха победата над фашизма", каза руският президент.

"НАТО не пожела да ни чуе. Тя имаше съвършено други планове и се подготвяше да нападне Крим. НАТО започна да присвоява прилежащите към нас територии, близо до нашите граници. Всичко говореше за това, че сблъсъкът с неонацистите ще бъде неизбежен", заяви още Путин.

В строя на Червения площад ще преминат и участници във войната в Украйна според предварителна информация. Планирано бе в небето сред почти 80 самолети и хеликоптери трябва да премине Ил-80 - специално пригоден летящ команден щаб в случай на ядрена война.

Русия днес отбелязва с военни паради в 28 града 77-та годишнина от победата във Великата отечествена война.
 

Въздушната част на парада в Москва обаче беше отменена заради времето, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков за РИА Новости.

Говорейки преди традиционния Деветомайски парад на Червения площад в Москва в 75-я ден на войната, Путин заяви, че Западът е възнамерявал да използва Украйна за разправа с рускоезичното население с Донбас и е смятал да я въоръжи ядрено.

Няма никакви независимо установени факти в подкрепа на неговите аргументи, използвани преди руското нахлуване в Укрйна. 

„Всичко показваше, че сблъсъкът с неонацистите, бандеровците, на които заложиха САЩ и техните младши партньори, ще бъде неизбежен. Видяхме как се развива военната инфраструктура, как започнаха да работят стотици чуждестранни съветници, имаше редовни доставки. от най-модерните оръжия от страните от НАТО“, каза Путин.

"Опасността нарастваше всеки ден. Русия даде превантивен отпор на агресията. Това беше принудително, навременно и единствено правилно решение, решение на суверенна, силна, на независима държава", добави той.

Президентът каза, че в московския парад участват подразделения, които са  се били в Украйна в това, което Москва продължава да нарича "специална операция". 

След речта на Путин последва реакция в туитър на съветника на украинския президент Михайло Подоляк, който участва в преговорите на делегациите на двете страни.

"Нека го кажем отново. Страни от НАТО нямаше да атакуват Русия. Украйна не планираше да атакува Крим. Руската армия умира, не в защита на страната си, а в опит да окупира друга. Нямаше други рационални причини за войната освен болни империалистки амбиции".

Според Путин обаче "враговете на Русия" са се опитали "да използват терористи срещу нашата страна“. Президентът отправи призив за "слава на героите от войната", както нарече руските окупационни сили в Украйна.

„Те се опитаха да направят неприемливо разполагане на сили до нас“, каза още Путин за НАТО, „но ние предотвратихме това и това беше единственото правилно нещо, което можехме да направим“.

„Никога няма да изоставим традицията и родината си в разгара на русофобията, възхвалата на предателите и общия упадък на морала в другите страни“, добави той.

В парада в Москва участваха 11 хиляди военни, но авиационната му част беше отменена поради "неблагоприятни климатични условия".  Паради днес бяха насрочени в 27 руски града. В тях трябваше да участват общо 65 хиляди военнослужещи. Смята се, че досега Русия е изпратила в Украйна 180 хиляди свои военни.