Владимир Путин изпрати на президента Барак Обама послание по случай националния празник на САЩ 4 юли, съобщи Си Ен Ен. В него руският лидер изразява надежда за възстановяване на добрите отношения между двете страни.

“Историята на руско-американските отношения показва, че когато действаме като равностойни партньори и си уважаваме взаимно законните интереси, ние сме в състояние успешно да разрешим най-сложните международни въпроси в полза на народите на двете страни и цялото човечество”, пише Путин до Обама. Стопанинът на Кремъл изразява надежда, че този опит ще помогне на САЩ и Русия отново да заработят заедно. Белият дом отказа да коментира посланието му, пише 24 часа.

Путин отправя безпрецедентно послание към Обама, отбелязва АП. Агенцията припомня, че през 2014 г. отношенията между Москва и Вашингтон достигнаха най-ниската си точка след края на студената война, след като Русия анексира украинския полуостров Крим и подкрепи сепаратистите в Източна Украйна.

“Свободата не е нещо, което просто се случва, а трябва да бъде защитавана всеки ден.” Това пък заяви Барак Обама в изказването си по време на последния си 4 юли в Белия дом. Лошото време и силният дъжд провалиха специалния пикник и барбекю, организирани от семейство Обама за военни и техните семейства. Затова стотици хора бяха настанени в Източната стая на Белия дом.

Там президентът каза, че е важно хората да помнят “какво чудо са САЩ и какъв невероятен късмет сме имали, че хората преди поколения са били готови да вдигнат оръжия и да се борят за свободата си”.

“Свободата включва уважение един към друг и признаване на трудностите, пред които са изправени съгражданите ни, като глада и безработицата”, посочи Обама. В края на вечерта американският лидер грабна микрофона и запя Happy birthday по случай 18-ия рожден ден на дъщеря си Малия. Тя е родена на 4 юли. Прегърнал Малия, той каза, че това е работата на бащата - да поставя в неловко положение дъщеря си. 

Още ноивини ТУК

TrafficNews.bg