Русия и Турция подписаха междуправителствено споразумение за изпълнение на проекта за газопровод под дъното на Черно море "Турски поток", предаде ТАСС.

Договорът бе подписан от министрите на енергетиката на двете страни след преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул.

Турция ще получи отстъпка от цената на руския газ. Двете страни се договориха още за ускоряване на проекта за построяване от Русия в Турция на атомната електроцентрала "Аккую".

Турските плодове и зеленчуци ще бъдат допуснати до руския пазар, съобщи Путин след края на срещата. Споразумението за "Турски поток" предвижда изграждането на две отсечки от магистралния тръбопровод по дъното на Черно море, заяви по-рано президентът на „Газпром" Алексей Милер. Двете отсечки трябва да бъдат построени до декември 2019 г., добави той.

През декември 2014 г. Русия взе решение за изграждането на „Турски поток", след като се отказа от строителството на газопровода „Южен поток", свързващ руския черноморски бряг с българския, заради изискванията на Европейския съюз. Причината за отказа бе свързана с исканията на Брюксел „Южен поток" да отговаря на изискванията на т.нар. Трети енергиен пакет.

Преговорите по „Турски поток" бяха прекратени в резултат на кризата в отношенията между Русия и Турция, избухнала след свалянето на руския бомбардировач Су-24 в края на ноември 2015 г.

С възстановяването на двустранните отношения работата по проекта продължи. Той предвижда строителството на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и от там до границата с Гърция. Дължината на морската част от проекта е около 910 км, сухопътната част по турска територия - 180 км. Цената на „Турски поток" бе оценявана по-рано на 11,4 милиарда евро.

TrafficNews.bg