Президентът на Русия Владимир Путин дава годишната си пресконференция днес. Очаква се да бъдат поставени остри въпроси, свързани с вътрешноикономическото състояние на Русия, както и с външната политика и включването на Москва в борбата с международния тероризъм в Сирия.

Сред международните теми със сигурност ще намерят място и влошените руско-турски отношения, както и санкциите, които ЕС се готви да продължи спрямо Москва заради неизпълнението на мирните договорености, свързани с Украйна, известни като "Минск 2".          

Подготовката за годишната пресконференция на президента Путин започва месец по-рано, когато стартира акредитацията на руските и чуждестранните медии за нея, предаде БНР.

През 2001-а година на първата пресконференция на Владимир Путин като президент са били акредитирани повече от 500 журналисти, но интересът към това събитие се засилва едва през 2008 г., когато броят на журналистите чувствително се е увеличил, достигайки 1364.

Следва спад и за днешното събитие техният брой е 1390. Най-дълга е била пресконференцията именно през 2008-а г., когато е регистриран и първият най-сериозен медиен интерес към нея. Тогава тя е продължила повече от четири часа, за разлика от първата, която е продължила само час и половина, а миналогодишната беше 3 часа и половина. Тогава Путин отговори на повече от 40 въпроса на акредитираните 1260 журналисти.

Още новини ТУК

TrafficNewS.bg