Историческият втори процес за импийчмънт на Доналд Тръмп в Сената е начинание, подобно на никое друго в историята на САЩ. Бивш президент, обвинен от Камарата, че подбужда към насилствената мафиотска атака срещу Капитолия на САЩ, за да отмени изборите, което според прокурорите е „най-тежкото конституционно престъпление“.

Адвокатите на Тръмп настояват, че той не е виновен по единственото обвинение за „подстрекателство към въстание“, а думите му са само фигура на речта, въпреки че той насърчи тълпата да „се бори адски“ за президентството си.

Обсадата на Капитолия на 6 януари зашемети света, когато хора нахлуха в сградата, за да се опитат да спрат удостоверяването на победата на новоизбрания президент Джо Байдън.

Не се очаква да бъдат извикани свидетели, отчасти защото сенаторите, заклели се като съдебни заседатели, принудени да избягат за безопасност, ще бъдат представени със графични видеоклипове, записани този ден. Затворен в клуба си в Мар-а-Лаго във Флорида, Тръмп отказа искане да даде показания.

Доналд Тръмп е първият президент, срещу когото са повдигнати обвинения след напускането на длъжността, и първият, за когото два пъти е поискан инпийчмънт за високи престъпления и провинения, докато е на поста.

Сигурността остава изключително строга в Капитолия. Въпреки че е вероятно оправдателна присъда, процесът ще тества отношението на нацията към неговата президентска власт, решителността на демократите да го преследват и лоялността на републиканските съюзници на Тръмп, които го защитават.

„Опитвайки се да осмисли второ съдебно дело на Тръмп, обществото трябва да има предвид, че Доналд Тръмп е първият президент, който някога е отказвал да приеме поражението си“, каза Тимоти Нафтали, клиничен доцент в Нюйоркския университет и експерт по Сагата за импийчмънта на Ричард Никсън, завършила с оставката на Никсън, а не с импийчмънта му.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви в понеделник, че Байдън ще бъде зает с работата на президентството и няма да прекарва много време в гледане на телевизионните производства.

"Той ще остави това на бившите си колеги в Сената", каза тя.

При подаване на декларации адвокатите на бившия президент извършиха широкомащабна атака срещу делото на Камарата, отхвърляйки процеса като „политически театър“ на същия етаж на Сената, нападнат от тълпата.

Защитниците на Тръмп се готвят да оспорят както конституционността на процеса, така и всякакви предположения, че той е виновен за въстанието. Те предполагат, че Тръмп просто е упражнявал правата си за Първа поправка, когато е насърчил своите поддръжници да протестират в Капитолия, и те твърдят, че Сенатът няма право да съди Тръмп сега, след като е напуснал поста си.

 „Подбуждането му към въстание срещу правителството на Съединените щати - което наруши мирния трансфер на власт − е най-тежкото конституционно престъпление, извършено някога от президент“, казаха демократите.

Със събрани сенатори като импийчмънт, процесът ще започне във вторник с дебат и гласуване дали е конституционно допустимо да се преследва бившият президент.

След това има часове за обсъждания, свидетели и заключителни аргументи. Процесът за импийчмънт на президента е сред най-сериозните процедури в Сената, проведени само три пъти преди това.

Обикновено сенаторите седят на техните бюра по такива поводи, но кризата с COVID-19 е нарушила дори тази традиция. Вместо това на сенаторите ще бъде позволено да се разпръснат, в „мраморната стая“.

Очаква се вторият процес за импийчмънт на Тръмп да се отклони от продължителната сложна афера отпреди година. В този случай на Тръмп беше повдигнато обвинение, че е оказал частен натиск на Украйна да изрови клевети срещу Джо Байдън.