Полиция задържа стотици души по време на протести срещу ограничтелните мерки в Унгария, Австрия и Белгия. Полицията в Брюксел заяви, че е арестувала десетки хора в опит да предотврати две забранени демонстрации.

"В момента има над 200 арестувани", главно около железопътните гари в белгийската столица, заяви  полицейски говорител.

В Амстердам полицията осуети демонстрация, която не е имала позволение.

Около 5000 души се събраха и около площад "Мария Тереза" в централната част на Виена. Австрия е под трета национална карантина от 26 декември до поне 8 февруари в опит да ограничи разпространението на COVID-19 в страната, пише Тheguardian.

Въпреки строгите мерки броят на заразените почти не спада. Властите преди седмица дори забраниха платнените маски.

Училищата, музеите, спортните зали, киносалоните и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, в момента са затворени, а хората са призовани да ограничат максимално контактите си.

Полицията също разпръсна протестиращите на неделна демонстрация в Будапеща, където работници от хотелиерство в страната поискаха гражданско неподчинение и преосмисляне на ограниченията за затваряне.

Организаторите на демонстрацията на централен площад в столицата на Унгария призоваха ресторантьорите да нарушат правилата за пандемия, като отворят бизнеса си за клиенти в понеделник, въпреки строгите пандемични мерки, ограничаващи ресторантите и кафенетата до услугата за изнасяне.