Здравната система във Великобритания може да ваксинира цялото население за пет дни, но се сблъсква с бюрокрацията, твърди водещ имунолог.

Сър Джон Бел, председател на Факултета по медицина в Оксфорд, заяви, че упоритите бюрократи на здравната система стоят на пътя на високоскоростна масова програма за инокулация, която може да предотврати много други смъртни случаи.

„NHS( б.а. Националната здравна система) има теоретичния капацитет да имунизира всеки за пет дни, ако иска, но нямам чувството, че те наистина са мотивирани“, каза Бел пред Times.

„Видяхте ли списъка с нещата, които трябва да направите, за да се включите доброволно, за да помогнете за програмата за ваксинация ? Да го налагаш на хора, които просто забиват игла в ръката, е глупаво”, каза професорът.

Правителственият уебсайт посочва, че бъдещите доброволци трябва да живеят в Англия и да са на възраст над 18 години, да използват смартфон, да обмислят собственото си здравословно състояние, в случай че са клинично уязвими, и да могат да „дежурят, колкото могат“ .

Правителството трябва да реагира на Covid-19, сякаш на враг, нахлул в страната, каза Бел, позовавайки се на изключително успешните масови инокулации на Израел.

„Хората правилно посочиха израелците, които успяха да имунизират много хора. Трябва да го гледате така, сякаш е война. Израелците се справят добре с войната - така или иначе всички очакват обаждането в 2:00 часа сутринта. Тук не е ясно дали става въпрос за национална сигурност, но е така. Икономическото въздействие е толкова лошо, колкото всяка война”, каза още професорът.

Бел каза, че лекарите и медицинските сестри не трябва да бъдат обвинявани за това, което той смята за бавно пускане на ваксината в NHS.