Хиляди въоръжени привържаници на Доналд Тръмп планират да обкръжат Капитолия преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън. Това обяви член на Конгреса.

Брифингът в понеделник последва бюлетин на ФБР, предупреждаващ за "въоръжени протести", планирани във всички 50 столици на щата и във Вашингтон, окръг Колумбия. Дава се ново усещане за повишена тревога сред законодателите и служителите на правоприлагащите органи след смъртоносната обсада на САЩ миналата седмица в САЩ Капитолия.

"Говореха за 4000 въоръжени  „патриоти”, които да заобиколят Капитолия и да попречат на всеки демократ да влезе", обяви представител.

Конър Ламб, демократ от Пенсилвания, каза пред CNN в „Нов ден“:

 "Това е организирана група, която има план. Те се ангажират да правят това, защото мисля, че в съзнанието си те са патриоти и говорят за 1776г. Ние не водим преговори с тези хора. Те трябва да бъдат преследвани. Те трябва да бъдат спрени. И за съжаление, това включва и президента, поради което той трябва да бъде отстранен от длъжност."

Двама депутати от Демократическата партия, които участваха в брифинга, заявиха пред CNN, че разглеждат няколко сценария и служителите са трезво настроени към заплахите. Усилието било  да се подчертае колко различна е сигурността в момента, казаха  членовете.

"Те са много силни, когато ние сме слаби. Тогава психологията на тълпата се утвърждава и те се осмеляват, но когато се срещнат с действително определена сила, мисля, че много от тези фантастични световни вярвания за това какво ще се случи, когато дойдат във Вашингтон,  ще се стопят", каза един от членовете.