„Продължете с повишено внимание: този сайт обикновено не спазва основни стандарти на прецизност и отговорност” – това съобщение ще посреща онлайн потребителите не при опит да влязат в някоя пиратска страница, а в онлайн портала на известния с популистката си реторика британски таблоид „Дейли Мейл”, пише 24 часа.

Предупреждението се появява на екраните на потребителите, които използват мобилните версии на уеб браузъра на „Майкрософт” – „Едж” (MS Edge). То е резултат от интеграцията на платформата „НюзГард” (NewsGuard) в приложението. Очаква се скоро тя да заработи и на настолната версия на „Едж”, предава Би Ти Ви.

НюзГард” е създадена от опитни медийни професионалисти с цел да създаде единен стандарт за това на кои онлайн медии може да се има доверие, като всички решения са публични (в най-дълбоки подробности) и изданията имат възможност да отговорят на критиката и да поискат преразглеждане на оценката.

И в момента всеки потребител може да използва платформата чрез нейната добавка за най-популярния браузър – „Хром”. За всеки популярен новинарски сайт се вижда дали има последователна и отговаряща на базовите правила редакционна политика, дали има прозрачна собственост, дали декларира рекламното съдържание и др.