Днес е последният ден, през който Тръмп на САЩ е на власт. Това обаче никак не го спира да предприема противоречиви стъпки. В една от последните си заповеди президентът се опита да прекрати забраните за пътуване за посетители от голяма част от Европа и Бразилия.

Джо Байдън обаче, който ще заеме поста му официално тази сряда,  предприе действия, за да отхвърли новия декрет на Белия дом относно правилата за пътуващи.

Говорителят на г-н Байдън заяви, че сега не е моментът да се облекчават мерките за пътуване.

За какво беше указът на Тръмп?

САЩ наложиха ограничения за пътуване за Европа през март миналата година, а бразилската забрана за влизане беше въведена през май. Белият дом  обаче постанови в понеделник, че забраната за влизане ще приключи на 26 януари, шест дни след встъпването в длъжност на г-н Байдън.

Само няколко минути по-късно говорителят на г-н Байдън, Джен Псаки, заяви в Twitter:

"По съвет на нашия медицински екип администрацията не възнамерява да вдигне тези ограничения на 26 януари. Всъщност ние планираме да засилим мерките за обществено здраве около международните пътувания с цел допълнително смекчаване на разпространението на Covid-19. "

Тя обяви, че  "имайки предвид по-заразните щамове, които се появяват по света, не е моментът да се премахват ограниченията за международни пътувания".

Какво друго може да направи Тръмп в последния си ден на власт?

След бунтовете в Капитолия, достъпът на президента до социалните мрежи беше ограничен. През изминалите дни той е нетипично тих и има подробности за това, което се гласи да направи днес.

Изявление от пресцентъра на Белия дом гласи просто:

"Президентът Тръмп ще работи от рано сутринта до късно вечерта. Той ще провежда много разговори и ще има много срещи."