Полицията предприе репресии срещу тълпите демонстранти срещу военното поглъщане на Мианмар, които излязоха отново на улиците нарушение на правилата за незаконни протести.

Водни оръдия пък са били използвани в Мандалай, вторият по големина град на Мианмар, където свидетели твърдят, че са изстреляни поне два предупредителни изстрела, за да се разпръсне тълпата. В докладите в социалните медии се казва, че полицията е арестувала там над 24 души. Те също така използвали водни оръдия в столицата за втори ден подред.

Протестиращите настояват да се възстанови властта на сваленото от длъжност цивилно правителство и се стремят към свобода на избрания за страната лидер Аунг Сан Су Чжи и други членове на управляващата партия. Припомняме, че те бяха задържани, след като военните  блокираха свикването на новата сесия на парламента на 1 февруари и поеха управлението.

Нарастващото предизвикателство е поразително в страна, където миналите демонстрации са били посрещнати със смъртоносна сила и са напомняне за движения в дългата и кървава борба на страната за Югоизточна Азия за демокрация. Военните използвали смъртоносна сила, за да потушат масово въстание от 1988 г. срещу военната диктатура и бунт през 2007 г., воден от будистки монаси.

Декретите, издадени в понеделник вечерта за някои райони на Янгон и Мандалай, забраниха митинги и събирания на повече от петима души, заедно с моторизирани шествия, като същевременно наложиха от 20:00 до 4:00 ч. вечерен час.

В Магве в централен Мианмар, където също са били използвани водни оръдия, непотвърдени съобщения в социалните мрежи твърдят, че няколко полицаи са се присъединили към редиците на протестиращите. Твърди се, че полицейски служител в Найпитау също е сменил страната.

 

Протестиращи в Мианмар показват знака на съпротива