Решението на президента Еманюел Макрон да разпусне националното събрание предизвика истинско политическо земетресение във Франция. След категоричната победа на крайната десница, мнозина в страната са категорични, че това беше най-правилният и навременен ход на президента.

Страната отива на предсрочни парламентарни избори. Първият тур ще се проведе на 30 юни, а вторият на 7 юли. Това е само 20 дни преди началото на емблематичните за Париж и Франция Олимпийски игри.

Министърът на финансите на Франция заяви, че страната се готви за „най-значимите” избори от десетилетия насам, след победата на крайнодясното Национално обединение (НО) на изборите за Европейски парламент в неделя.

Обединението спечели около 32% от гласовете, което е повече от два пъти повече от около 15% от гласовете на съюзниците на Макрон, според екзитполовете. Социалистите с 14% се доближиха на косъм от групата на Макрон, предаде Нова. 

Изборите са насрочени за 30 юни, по-малко от месец преди началото на Олимпийските игри в Париж, а вторият тур ще се състои на 7 юли. Резултатът е трудно да бъде прогнозиран, изходът вероятно ще зависи от това доколко левите и дясноцентристките избиратели са отдадени на идеята да блокират крайната десница от властта.

Според анализатори решението на Еманюел Макрон, цели да се възползва максимално от слабата си позиция, като си върне инициативата и принуди Националното обединение на Льо Пен да премине в предизборен режим по-бързо, отколкото би желало.

След разгрома на Льо Пен: Макрон разпуска парламента, обяви предсрочни избориВъзходът на националистите е опасност за нашата страна и Европа, заяви френският президент