Пожарникари изпратиха с военен салют последното куче, участвало в спасителните акции след терористичната атака от 11 септември 2001 г. 16-годишният голдън ретривър Бритни беше последното оцеляло куче от животните, включени в спасяването на хора от руините на Кулите близнаци в Ню Йорк.

Собственичката му Денис гледа по телевизията ужасното събитие от дома си в Тексас. Само след няколко часа решава да се запъти към Кулите близнаци със своето специално обучено за спасителни акции куче.

Преданото животно ще бъде погребано, увито в американския флаг, но преди това ще бъде транспортирано в тексаския университет TEXA A&M University, където ще изследват ефекта от кота нула по тялото на животното.

След терористичния акт много пожарникари, спасители, включително и животните, помагали при търсенето на хора на Кота нула, заболяха от респираторни заболявания и рак, засягащ най-често белите дробове.

Според редица проучвания само до 2012 г. общият брой на хората, починали от болести, свързани с 11 септември, надвишава 1000 души. В годината след атентата 20 хиляди работници продължавали да се лекуват, а 40 хиляди се следят отблизо от Здравната програма за Световния търговски център.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg