На 89-годишна възраст почина бившият германски министър на външните работи Ханс-Дитрих Геншер.

Той е починал снощи от спиране на сърдечната дейност в дома си във Вахтберг-Пех, край Бон, Западна Германия, заобиколен от своето семейство, предадоха Франс прес и ДПА, като се позоваха на неговия офис.

Геншер е най-дългогодишният външен министър в германската история. Той заема поста в продължение на близо две десетилетия - от 1974 до 1992 г., първо във Федерална република Германия (Западна Германия), а след това - в обединена Германия.

Ханс-Дитрих Геншер, който е от либералната Свободна демократическа партия, е външен министър при канцлера социалдемократ Хелмут Шмит, а след това - при неговия наследник християндемократ Хелмут Кол.

Геншер изиграва ключова роля за обединението на Германия и за падането на комунистическите режими в Централна и Източна Европа. Като външен министър води т. нар. Източна политика (Ostpolitik) на сближаване със съветския блок, като отказва да демонизира СССР.

На 30 септември 1989 г. в Прага Геншер обявява пред ликуващо множество, че чешките власти ще позволят на стотици бежанци от комунистическа Източна Германия да отидат в Западна Германия. Това бележи първия пробив в Желязната завеса.

Апогеят на неговата кариера идва година по-късно, през септември 1990 г., когато четирите страни окупаторки на Германия от края на Втората световна война (САЩ, СССР, Великобритания и Франция) се отказват от своята опека. Това позволява на Германия да се обедини 15 дни по-късно, на 3 октомври 1990 г.

Роден в източния германски град Хале, Геншер се превръща в един от най-популярните политици в страната. Той е бил и министър на вътрешните работи.

Геншер остава активен и след края на своята политическа кариера. Той работи зад кулисите за освобождаването от затвора в Русия на бившия олигарх Михаил Ходорковски през декември 2013 г. Тогава Геншер посрещна Ходорковски в Берлин. Впоследствие стана ясно, че бившият германски външен министър се е срещал два пъти с руския президент Владимир Путин, за да обсъдят освобождаването на бившия олигарх.

Германското правителство отдаде почит на Ханс-Дитрих Геншер. Научавайки за кончината му по време на пресконференция, говорителят на кабинета Георг Щрайтер определи Геншер като "голям европеец и голям германец", който е "повлиял като малцина други на историята на Германия".

Още новини ТУК

TNS.bg