Номинираният за "Грами" експериментален поп изпълнител и продуцент Софи Ксеон - публично известна като Софи - загина в "ужасен инцидент" днес едва на 34 години, се казва в изявление на нейния звукозаписен лейбъл Transgressive.

"Трагично! Нашата красива Софи почина тази сутрин след ужасен инцидент. Вярна на своята духовност, тя се изкачи да гледа пълнолунието и се подхлъзна и падна", се казва в изявлението, публикувано в Twitter.

Родена в Глазгоу активистка за правата на човека, Софи работи с Мадона през 2015 г., за да продуцира сингъла "Bitch, I'm Madonna" и си сътрудничи с Charli XCX в EP Vroom Vroom.

Дебютният й албум за 2018 г. „Oil of Every Pearl's Un-Insides“ ѝ донесе номинация за „Грами“ за най-добър танцов/електронен албум.

Няколко изпълнители отдадоха почит на покойната музикантка, включително британската звезда Сам Смит, който публикува в Twitter: "Сърцераздирателни новини. Светът е загубил ангел. Истински визионер и икона на нашето поколение."

Френската поп изпълнителка Кристин описа Софи като „звезден продуцент, визионер, за пример“.

„Толкова тъжна новина е да чуем за Софи, която е издъхнала“, туитва DJ и продуцент Ерол Алкан.

В интервю за онлайн списание Paper през юни 2018 г. Софи обсъди какво означава транс за нея. "За мен транссесията поема контрола, за да приведе тялото ви по-добре в съответствие с душата и духа ви, така че двамата да не се бият един срещу друг и да се борят да оцелеят", каза тя.

"На тази земя можете да се доближите до това как се чувствате в истинската си същност, без обществения натиск да налага да изпълнявате определени традиционни роли въз основа на пола. Това означава, че не сте майка или баща - вие сте индивид, който гледа света и усеща света. И това е някак по-човешко и универсално, считам "