Жената, която американски моряк целува по повод края на Втората световна война - сцена, увековечена с прочутата снимка на фотограф на списание "Лайф" - почина на 92 години, предадоха световните агенции.

Грета Фридман е починала в четвъртък след редица заболявания, в това число и пневмония, съобщи нейният син Джошуа Фридман, предаде БТА. Тя ще бъде погребана до съпруга си Миша Елиът Фридман в националното гробище Арлингтън в щата Вирджиния.

Чрез този жест морякът Джордж Мендоса от Роуд Айлънд искал да отпразнува новината за капитулацията на Япония във Втората световна война.

Той буквално сграбчил Фридман, която тъкмо била излязла в обедна почивка и докато я целувал, наклонил тялото й назад. Сцената не убягнала на фотографа на сп. "Лайф" Алфред Айзенщад и той я заснел четири пъти. Една от тези снимки се появи на корицата на списанието и влезе в историята.

След тази целувка пътищата на Фридман и на Мендоса се разделили. Тя се оженила за Миша Фридман. През годините е правила кукленски дрехи, работила е в летен театър, била е реставратор на книги. Дипломирала се е от колеж едва през 1981 г., когато двете й деца завършили университет. Живяла е във Фредерик в щата Мериленд.


View image on Twitter

Мендоса се оженил за дългогодишната си годеница, с която именно бил на "Таймс скуеър", когато научил за капитулацията на Япония и започнал да целува жените по улицата.

Фридман и Мендоса бяха идентифицирани едва през 1980 г., когато сп. "Лайф" призова двойката от снимката да разкрие самоличността си.

За снимката Фридман, която е родена в Австрия, казва, че всичко се е случило много бързо.

Photo published for Woman in iconic V-J Day in Times Square photograph has died aged 92

Фотографът Айзенщад пък разказва, че е забелязал как бялата униформа на Фридман сякаш разсича като светкавица въздуха на фона на черната униформа на моряка Мендоса, докато той я накланя назад и я целува.

Според фотографа ако двамата са били облечени в черно или в бяло, той изобщо е нямало да ги забележи.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg