На 89-годишна възраст почина френският писател, режисьор и сценарист Жан Клод Кариер, който работеше с Луис Бунюел, Жак Дере и Милош Форман. 

Новината за кончината му бе съобщена от неговата дъщеря Киара Кариер. Тя е съобщила, че баща ѝ е починал в съня си в дома си в Париж. Той не е страдал от никаква болест, каза дъщеря му. 

Кариер е роден на 17 септември 1931 година в Коломбиер сюр Орб в Лангедок в селско семейство. През 1957 година публикува първия си роман „Lézard“. Ангажиран е от режисьора Жак Тати да пише кратки новели по неговите филми. Малко по-късно започва да създава сценарии и през 1962 година получава „Оскар“ за късометражния „Честита годишнина“. С Луис Бунюел снимат „Дневна красавица“ (1967),  „Дискретният чар на буржоазията“ (1972), „Този неясен обект на желанието“ (1977). Кариер е автор на историите в „Тенекиеният барабан“ (1979), „Непосилната лекота на битието“ (1988), прави „Излитане“ с Милош Форман и много други.

Между тях е и българският филм „Досието Петров“, където французинът е в тандем с живеещия в Париж режисьор Георги Балабанов.